بررسی صفحه نمایش موبایل ها

بررسی صفحه نمایش موبایل ها

بررسی تکنولوژی صفحه نمایش موبایل و بررسی صفحه نمایش چند موبایل مشهور در بازار

صفحه نمایش و کیفیت آن یکی از مواردی است که سازندگان گوشی های هوشمند، همواره تاکید خاصی روی آن دارند و ادعای بهترین بودن در آن، آیتم نخست تبلیغات آنها را تشکیل می دهد. این مساله البته ادعای بزرگی است و به همین دلیل سازندگان همواره سعی در بهبود و بهینه سازی صفحه های نمایش برای تولید بهترین کیفیت تصویر را دارند.
اما مساله بهترین بودن ممکن است کمی شخصی باشد و هر کس بر حسب نیازی که دارد بهترین بودن را تعریف می کند. این مقاله قرار است نگاهی بی طرف به سه صفحه نمایش ساخته شده از سوی سه سازنده گوشی هوشمند مدعی ارائه بهترین کیفیت صفحه نمایش داشته باشد و در نهایت ببینید کدامیک بهترین گزینه برای کاربردهای خاص شما به عنوان مصرف کننده باشد.

اصول صفحه نمایش

ساختار صفحه نمایش یک اصول کلی دارد. یک پانل تصویر را ایجاد می کند و با تاباندن نور به تصویر ایجاد شده، روشنایی لازم برای نمایش آن تامین می شود. به مرور زمان سازندگان صفحه نمایش با استفاده از فناوری های مختلف در ساخت پانل، ارائه ساختار های متفاوتی از پیکسل ها، منابع نوری متنوع و موارد دیگر سعی کردند تا روزبه روز کیفیت تصویری بهتری ارائه دهند. عبارت و نام های زیادی در فناوری ساخت صفحه نمایش وجود دارد که معروف ترین آنها TFT LCD است. صفحه نمایش های TFT LCD در گستره زیادی از گوشی های موبایل، از ارزان قیمت گرفته تا گران قیمت مورد استفاده قرار می گیرد. در این صفحه نمایش، یک فیلم ترانزیستوری تصویر را ایجاد کرده و نور پس زمینه، آن را روشن می کند. صفحه نمایش هایTFT دارای مشکلاتی از جمله زمان پاسخ دهی بالا بودند که باعث می شود در نمایش تصاویر متحرک دچار مشکل شوند. به همین خاطر فناوری IPS برای کاهش سرعت پاسخدهی، افزایش زاویه دید و نمایش بهتر رنگ ها معرفی شد. این فناوری امروزه جزو پرکاربردترین ها به شمار می آید و کمپانی LG از بزرگ ترین تولیدکنندگان این صفحه نمایش است. سامسونگ نیز نوعی از فناوری IPS با نام PLS را در برخی از گوشی های هوشمند خود استفاده می کند که به ادعای این شرکت دارای زاویه دید بهتر، شدت نور بالاتر و هزینه ساخت پایین تری نسبت به IPS است.
 
از راست به چپ تصویر های میکروسکوپی از صفحه نمایش های ساخته شده با IPS (به کار رفته در تلفن LG G۲ TFT ) (به کار رفته در تلفن سونی اکسپریا Z۱) و Super AMOLED (به کار رفته در تلفن سامسونگ گالاکسی اس ۴) / عکس: آزمایشگاه مجله سخت افزار صفحه نمایش هایAMOLED بازیگر مهم دیگری در دنیای صفحه نمایش های موبایل به شمار می آیند. این صفحه های نمایش از پلیمر های ارگانیک، با قابلیت ایجاد نور، بهره می برند و توان بسیار پایین تری مصرف می کنند. از آنجا که صفحه نمایش​های AMOLED به نور پس زمینه نیاز ندارند، در مقایسه با رقبا دارای ضخامت کمتری هستند. همچنین از آنجا که هر پیکسل می​تواند به طور کامل خاموش شود، عمق رنگ مشکی بسیار بالا رفته و با میزان کنتراست بی نهایت در این سری از صفحه نمایش ها روبه رو هستیم.
در مقابل هزینه ساخت در این سری از صفحه نمایش ها بیشتر و حداکثر نور صفحه نمایش در مقایسه با صفحه نمایش هایIPS و TFT کمتر است. سامسونگ از بزرگ ترین تولید کنندگان این نوع صفحه نمایش است و چند مدل از این سری صفحه نمایش با نام های مختلف تولید کرده که البته اصول کاری همگی آنها یکی است.

اپل و رتینا، داستان تراکم پیکسل

کمپانی اپل می گوید صفحه نمایش گوشی های هوشمند iPhone از نوع رتینا هستند. رتینا در واقع یک نام تجاری و جذاب برای مشتری است تا به آنها بگوید صفحه نمایش ارائه شده دارای دقت تصویری بسیار بالایی است. دقت تصویر در گوشی های هوشمند هم به صورت دو ضریب پیکسل در طول و عرض (مثلا ۸۰۰۱۲۸۰ پیکسل) و هم به صورت تراکم پیکسل در اینچ نمایش داده می​شوند. میزان تراکم ۳۰۰ پیکسل در اینچ ایده آل ترین حالت ممکن برای ارائه دقت تصویری عالی است. در این حالت متون و لبه تصاویر بسیار دقیق نمایش داده شده و باید چشمان قوی و دقیقی داشته باشید تا بتوانید پیکسل های تشکیل دهنده تصویر را مشاهده کنید.
دقت تصویر بالا تنها مختص گوشی های اپل نیست و تمامی گوشی های هوشمند پیشرفته امروزی دارای تراکم پیکسلی بالایی هستند. چون اپل از پانل های IPS که توسط دیگر تولیدکنندگان عرضه می شود در صفحه های نمایش محصولات خود استفاده می کند. در این نوع صفحه نمایش، لایه حساس به لمس در لایه حاوی پیکسل ها ادغام شده و ضخامت صفحه نمایش کاهش یافته است. با حذف این لایه، کیفیت تصویر افزایش پیدا کرده و حساسیت به لمس زیاد می شود. همچنین اگر این صفحه نمایش را از گوشه تماشا کنید، احساس خواهید کرد که لایه تشکیل دهنده تصویر بدون هیچ فاصله ای به شیشه جلوی گوشی چسبیده است.

صفحه نمایشSamsung Galaxy S۴

سامسونگ در این گوشی از صفحه نمایش Super AMOLED بهره می برد و تصویری با رنگ های اشباع شده ارائه می دهد. رنگ ها بسیار زنده هستند و تقریبا هر تصویری را که روی این صفحه نمایش تماشا کنید، حسی بهتر در مقایسه با دیگر صفحات نمایش ایجاد می کند. این مساله به علت ساختار این صفحه نمایش است که باعث می شود اشباع رنگی افزایش یابد. این مساله در کنار کنتراست بالا، تجربه ای متفاوت را ارائه می کند. ایرادی که برخی منتقدان به این صفحه نمایش می گیرند. این است که نحوه نمایش رنگ ها در مقایسه با آنچه در واقعیت مشاهده می شود متفاوت است و به همین خاطر در صورتی که بخش عکاسی و ویرایش عکس با گوشی برایتان اهمیت دارد، ممکن است با مشکل مواجه شوید. سامسونگ در پاسخ به این ایراد، چند پروفایل رنگی در بخش تنظیمات صفحه نمایش در نظر گرفته تا کاربران بتوانند به نتیجه دلخواه خود در نمایش رنگ ها برسند. حداکثر نور صفحه نمایش از قدرت زیادی برخوردار نیست و این ایرادی دیگر برای این صفحه نمایش است. افراد سخت گیر ممکن است از زمان پاسخ دهی پایین این صفحه نمایش در برخی موقعیت ها گله مند باشند که این مساله در گوشی Galaxy Note۳ ۳ (با فناوری یکسان صفحه نمایش) به طور کامل برطرف شده است. سامسونگ از پیکسل هایی لوزی شکل در صفحه نمایش استفاده کرده و اندازه پیکسل های سبز بزرگ تر از دیگر پیکسل ها است. این مساله به خاطر حساسیت بالای چشم انسان نسبت به رنگ سبز است و سامسونگ با افزایش اندازه پیکسل های سبز سعی کرده تا این رنگ را به شکلی دقیق تر نمایش دهد.

صفحه نمایش ال جی G۲

گوشی G۲ آخرین محصول از تولیدات LG هم از همان با صفحه نمایش IPS که اپل با نام رتینا سعی در تمایز خود دارد، با اندازه ۲ / ۵ اینچ و دقت تصویر Full HD استفاده می کند. زاویه دید این گونه صفحه های نمایش خوب بوده و استفاده از فناوری IPS باعث می شود تا با نور پس زمینه بالایی روبه رو باشید.
گوشی G۲ از روکش محافظ Gorilla Glass۲ استفاده می کند که در برابر خط و خش مقاوم است و با ادغام لایه حساس به لمس با لایه پیکسل ها در فناوری IPS، حس بهتری از لمس صفحه ایجاد می شود. ساختار پیکسلی LG G۲ مشابه با دیگر گوشی های مجهز به پانل IPS است. اندازه پیکسل ها در رنگ های مختلف یکسان بوده و سه رنگ اصلی قرمز، آبی و سبز تصاویر مورد نیاز را تولید می کنند. کل این مجموعه با ساختار سنتی پیکسل ها، می تواند تصاویر را به شکلی دقیق، واضح و راضی کننده به نمایش بگذارد.

صفحه نمایش Sony Xperia Z۱

بحث و جدل درباره صفحه های نمایشی که سونی به کار می گیرد بسیار است. سونی یکی از معدود کمپانی هایی است که در تولیدات گرانقیمت و حرفه ای خود هم از صفحه نمایش TFT بهره می برد و به همین خاطر می بینیم که در گوشی Xperia Z با زاویه دید محدودی روبه رو هستیم. در فبلت Xperia Z Ultra با آن که هنوز از پانل TFT LCD استفاده می شود، اما به کارگیری فناوری Triluminos باعث شد تا با تصویری با کیفیت و زاویه دید عالی روبه رو شویم.
 
Triluminos به فناوری Quantum Dots (ذرات کوانتومی) مرتبط است که توانایی استفاده از آنها به عنوان منبع نوری باعث تولید تصاویری شفاف تر و عمیق تر شده است. این منبع نوری دقت بالایی در ارائه رنگ ها داشته و از آنجا که به فیلتر رنگی نیازی ندارد، توان مصرفی آن بسیار پایین است. شدت نور ساطع شده از منبع نوری Quantum Dots می تواند ۵۰ تا ۱۰۰ بار بیشتر از یک صفحه نمایشLCD باشد و به علت ساختاری که دارد، می توان از آنها در صفحه نمایش های بسیار بزرگ هم استفاده کرد یا حتی آنها را روی برخی سطوح چاپ کرد. در ضمن عمر آنها نیز در مقایسه با OLED ها (که ساختاری مشابه دارد) بالاتر است. اما این فناوری ایرادی هم دارد و آن اشباع کمتر رنگ آبی است. سونی با کمک این فناوری و ایجاد تغییراتی در آن برای تولید نور پس زمینه مناسب با شدت کافی نور آبی، توانست Triluminos را هم برای برخی از تلویزیون های جدید و هم گوشی های هوشمند معرفی نماید.
 
Xperia Z۱ نیز به این فناوری مجهز شده، اما در اقدامی شگفت انگیز را سونی بار دیگر از پانلی با ساختار مشابه با Xperia استفاده کرد که باز هم کاربر را با زاویه دید محدودی مواجه ساخت. این موضوع برای یک گوشی هوشمند پیشرفته قابل قبول نیست. البته نحوه نمایش رنگ ها از جلو (یعنی همان زاویه ای که اکثر اوقات به صفحه نمایش نگاه می کنید) مناسب است، اما یقینا در مقایسه با صفحه نمایش IPS در سطح پایین تری قرار می گیرد. سونی با کمک موتور پردازش تصویر X Reality سعی کرده تا نحوه نمایش رنگ ها، بافت ها و جزئیات تصویر را بهبود بخشد. این شرکت همچنین تلاش کرده تا لایه حساس به لمس را با پیکسل ها ادغام کند و شدت نور پس زمینه را هم بالا ببرد تا دیدن تصویر صفحه نمایش در نور روز مشکلی ایجاد نکند.
بابک ولی زاده
جام جم

درباره نویسنده

مای اصفهان
مای اصفهان

سایت مای اصفهان از سال 2001 میلادی تاکنون در اینترنت فعالیت دارد . این وب سایت مرجع بسیار از وب سایتها و افراد در زمینه های مختلف بوده است .

مقالات ثبت شده توسط مای اصفهان : 1265
اشتراک : بررسی صفحه نمایش موبایل ها در فیس بوک تویتر مای اصفهان

نظرات کاربران درباره بررسی صفحه نمایش موبایل ها

  • برای مطلب بررسی صفحه نمایش موبایل ها نظری وارد نشده است

    نظر خود را بعنوان اولین نفر در مورد بررسی صفحه نمایش موبایل ها وارد نمائید

نظر شما درباره بررسی صفحه نمایش موبایل ها

برای بازدیدکنندگان مخفی خواهد بود

حراجی های مای اصفهان
بازگشت به بالای صفحه